Italija

Italija je naša zahodna soseda. Njena površina meri 301.338 km2 zajema pa ozemlje, ki sega od Alp in zavzame celoten Apeninski polotok. K Republiki Italiji spadata še dva otoka, Sicilija in Sardinija

Znotraj njenega ozemlja sta dve majhni a neodvisni državici San Marino in Vatikan.

Upravno je razdeljena na 20 dežel, le-te pa so razdeljene na 110 pokrajin in še na občine, ki jih je nekaj več kot 8000. Glavno mesto je Rim (Roma), ki je politično religiozno in kulturno središče. Gospodarsko srce Italije pa je Milan (Milano).

Obiščite Italijo, ki je tako raznolika in bogata. Furlanija-julijska krajina je bogata z umetnostjo in naravno dediščino.

Veliko kulturne dediščine je še iz časa Rimljanov, renesanse in baroka. To je magnet za masovni turizem.

Ne smemo pa zanemariti neskončne obale, naravne rezervate, parke, neokrnjeno naravo, številne muzeje, zabaviščne parke, dvorce, gradove, čudovita mesta, dobro hrano, odlična vina in še marsikaj bi se našlo.

Furlanija-Julijska krajna
Furlanija-Julijska krajna (Friuli-Venezia Giulia) je ena od dežel v Italiji in ima poseben status. Meje te dežele so se skozi stoletja spreminjale.

Po prvi svetovni vojni je italijansko ozemlje zajemalo velik del današnje Slovenije, Istre in Dalmacije, ki ga je po drugi svetovni vojni izgubila.

Regija Furlanija-Julijska krajina danes meri 7846 km2. Upravno je razdeljena na pokrajine Gorica (Gorizia), Trst (Trieste), Videm (Udine) in Pordenone.

Naravno je zelo raznolika in zajema gorki svet Julijskih Alp in Dolomitov, gričevnat svet, manjši del Krasa in obalni pas. Vse ostalo je Furlanska nižina, ki je nastala iz naplavin rek Tilmenta, Tera, Nadiže, Soče in številnih manjših vodnih tokov. Raznoliko je tudi podnebje.

V gorskem svetu je alpsko, v dolini celinsko, ob morju pa submediteransko. Prebivalstvo se je zaradi spreminjanja mej v zgodovini etnično mešalo. Večinoma je Italijansko, pomemben del predstavljajo Furlani, dobimo pa tudi Slovensko in Nemško manjšino.


 Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 

Share this article

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744