Goriška brda

Brda znana po žlahtni kapljici a tam se skrivajo tudi številne kulturnozgodovinske znamenitosti. Na Dobrovem stoji renesančni grad z bogato muzejsko zbirko in galerijo.

Na skrajnem zahodu Slovenije se razteza gričevnat svet. Na vrhu gričev stojijo bele cerkvice okoli njih pa so strnjene vasi.

Po pobočjih se raztezajo vinogradi in sadovnjaki, ki so spomladi odeti v cvetove, poleti v plodove, jeseni pa v pisane barve.

Brda vabijo ne le z lepoto narave, odličnimi vini in kulinariko, ampak tudi s številnimi prireditvami, ki se odvijajo skozi vse leto.

Obiščite prireditve kot so Brda in vino, dan odprtih kleti in Martinovo, ki so namenjeni ljubiteljem žlahtne kapljice in tistim, ki se radi družijo.

Tu je še Praznik češenj, kolesarski maraton in številni drugi festivali v čast poeziji, glasbi in umetnosti.

Brda so še vedno predvsem kmetijska pokrajina. Gričevnat svet s submediteransko klimo in veliko sonca je pravi rajski vrt.

Ugoden je tako za rast vinske trte, kot tudi sadja, zelenjave in oljk. Zgodaj spomladi obrodijo slastne, rdeče češnje.

Poleti dozorijo breskve, marelice, hruške, jabolka, fige, slive in ko v jeseni z dreves odpade listje ostane še zadnji sadež kaki.

V Brda se počasi vračajo oljke, ki jih je nekoč velika pozeba uničila. V Brdih je najbolj veselo v jeseni, ko dozori grozdje.

Trgatev je osrednji dogodek, ki privabi trgače od vsepovsod.Še več jih pride na Martinovo, k pokušini novega vina in veselemu druženju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                    Grad Dobrovo                                                                                                  Števerjan                                                                           Vila Vipolže

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

 

 

 

Share this article

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744