Potujte pametno in previdno. Imejte vedno pri sebi vodo, za lažjo nošnjo nahrbtnik in obujte dobre čevlje.

Voda: Brez nje ni življenja! Zato mora vsak poskrbeti, da je dnevni vnos vode zadosten. Preden odidete na pot premislite koliko vode boste potrebovali. Človek potrebuje vsaj dva(2) litra vode dnevno, ob naporih ali visokih temperaturah pa mora biti ta količina še večja, v nasprotnem primeru lahko dehidriramo. Voda je izrednega pomena za zdravje. Človeško telo funkcionira normalno le, če je raven hidracije zadostna.

Izgubljeno telesno tekočino najbolje nadomestimo s čisto vodo.

Ravno zato ni vseeno, kakšno vodo pijemo.

Voda v plastenkah je bolj kakovostna od vode iz pipe, ker obstajajo strožje norme za polnilnice, kot za podjetja, ki skrbijo za javne vodovodne sisteme. Žal pa plastenke predstavljajo veliko onesnaženje okolja.

Ko se na pot odpravljate za en dan, si s seboj vzemite vsaj eno veliko plastenko vode.

Problem nastane, ko se od doma odpravljate za več dni. Takrat se je potrebno dobro založiti s plastenkami. Tu pa nastane problem, saj je voda težka prtljaga. Krajev kamor se odpravljamo ne poznamo in nimamo podatka o kakovosti pitne vode iz javnega vodovoda. Kupovanje ustekleničene vode predstavlja na poti dodatno skrb, kje in kdaj si jo bomo lahko priskrbeli.

Kaj pa če se podate v kraje kjer ni trgovin? Takrat morate nahrbtnike dobesedno nabasati z vodo. Poleg tega je kupovanje ustekleničene vode tudi drago.

Na srečo obstaja enostavna rešitev. Nabavite si prenosni filter za vodo s katerim si boste lahko vodo filtrirali kjerkoli se boste nahajali. S tem boste imeli vedno na voljo čisto in neoporečno vodo. Kamorkoli vas bo pot zanesla, si lahko sproti pripravite pitno vodo na hiter način. Filtrirate lahko vodo iz javne oskrbe ali pa iz naravnega vira (reke, jezera, ...).

Manj ustekleničene vode, manj plastenk, ki obremenjujejo okolje in skupaj lahko poskrbimo za naše otroke in jim dovolimo, da živijo v čistem in zdravem okolju predvsem pa, da pijejo zdravo in čisto vodo.


Nahrbtnik je pomemben del opreme, ko se odpravimo od doma.

Pametno je, da s seboj na pot vzamete nekaj pripomočkov, ki vam lahko na poti še kako koristijo. A najprej jih je potrebno nekam spraviti, zato je dovolj velik in kakovosten nahrbtnik prva stvar, ki jo morate imeti na poti. 

Zakaj nahrbtnik? Ker se tako teža lepše razporedi in roki ostaneta prosti. 

Pomembno je, da so stvari razporejene tako, da jih takoj najdemo. Dobri nahrbtniki imajo zato več žepkov in prekatov.

Priporočam vam, da denar in dokumente imate v posebnih torbicah, ki jih lahko skrijete pod obleko in so tako vedno na varnem. Na tržišču je mogoče dobiti tudi posebne pasove za hlače, ki imajo na notranji strani zadrgo, kamor lahko spravite denar, ključe in podobne dragocenosti.

Kaj na poti najbolj potrebujemo. 

- najmanj 1 liter vode

- zložljiv dežnik ali dežni plašč

- set za prvo pomoč

- toaletni pribor

- dodatno oblačilo

- prenosni telefon

- kapa ali klobuk za zaščito pred soncem ali mrazom

- v poletnih mesecih še kremo z zaščitnim faktorjem

Če se odpravljamo v odročne kraje ali v naravo pa dodatno potrebujemo še

- kompas

- set za preživetje

- kakovostne čevlje

- prenosno svetilko

- šotor

- spalno vrečo

- potovalni set za pripravo hrane

Obisk jame, kaverne (rov, ki so ga zvrtali vojaki v 1.svetovni vojni)

- kakovostna obutev primerna za spolzka in mokra tla

- svetilka

- upoštevamo navodila jamskega vodnika

- smo v skupini

- ne vznemirjamo živali

- ne pišemo po stenah ali sigi

- ne odnesemo nič in nič ne pustimo 


Varen korak si zagotovite z dobrimi čevlji, udobnost pa v kvalitetnih oblačilih

Vse prepogosto vidim, kako se popotniki odpravijo na pot v neudobnih čevljih (sandali, cokle, japonke, ...). Dame celo v čevljih z visoko peto. Zaradi tega prihaja do neudobne hoje, včasih tudi do padcev in posledično do poškodb. Na tem mestu ne bom razglabljala kaj temu sledi, saj verjamem da to že veste.

Preden se odpravite od doma resno premislite kam se odpravljate, koliko bo hoje, kakšen bo teren, kateri letni čas je in spremljajte vremensko napoved. Temu primerno se tudi obujte in oblecite.

Pomembna je tudi vodoodpornost, saj se v premočenih čevljih zagotovo ne bomo dobro počutili in izlet ne bo več sproščen.

Hlače, ki nas tiščijo in so zato neudobne, zagotovo niso pravi kos oblačila za potovanje. Priskrbite si udobna, zračna in zaščitna oblačila.


Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 

Share this article

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744