Kras

Uživajte v neokrnjeni naravi, ustavite se v prijetni gostilni, turistični kmetiji, vinotoču ali osmici. Pustite se razvajati z domačo hrano in s kozarčki okusnega kraškega terana in drugih vin.

Obisk Krasa je doživetje v vsakem letnem času.

V jeseni je kraška planota najlepša, saj zažari v ognjeni rdeči barvi ruja in v pisanih listih vinske trte, kot tudi v času trgatve, ko se trte polne sladkega grozdja.

Kras leži na JZ delu Slovenije, vpet v objemu Tržaškega zaliva, Vipavske doline, Brkinov in slovenske Istre. Apnenčasta planota, ki že tisočletja vabi ljubitelje naravnih in kulturnih lepot na popotovanje in spoznavanje zanimivih značilnosti kraškega sveta. Za Kras so v osnovi značilni trije pojmi teran, pršut in burja vendar Kras ponuja še mnogo več.

Kobilarna Lipica je zibelka vseh lipicanskih konj na svetu, njena bogata zgodovina pa sega v daljno leto 1580.Stoletja se že ponaša s tradicijo vzreje in selekcije konj čistokrvne pasme. Za obiskovalce organizirajo ogled kobilarne in predstavo šole jahanja.

 

V sami Lipici gostom ponujajo še številne druge vrste rekreacije in sprostitve, vse pa se lepo povezuje s čudovito kraško pokrajino.Na svoj račun pridejo tudi otroci, saj lahko zajahajo ponija. Usposobljeni vodniki poskrbijo, da otroci varno pristopijo k živali in jo spoznajo.

Štanjel Sprehodite se skozi srednjeveško naselje Štanjel, ki se ponaša s tipično kraško arhitekturo.

Pri Kobdiljskem stolpu se spustite na Ferrarijev vrt, ki je bil urejen pod vodstvom urbanista Maksa Fabianija.

V prenovljenem gradu je galerija Lojzeta Špacala, v Kraški hiši pa se nahaja etnološka zbirka.

Ljudje so tu živeli že v bronasti dobi, ko so za svoja bivališča uporabljali naravne jame. Kasneje so si iz kraškega kamna zidali gradišča, v srednjem veku pa hiše. Še danes lahko občudujemo bogate kamnoseške elemente, ki so prave umetnine. Iz kamna so naredili vse, portale, okna, strehe, žlebove, vodnjake, ... in ravno kamen je še dandanes pomemben del Krasa in Kraševcev.

Sprehodite se po kraških gmajnah in med številnimi vrtačami ter po naseljih z ohranjenimi kamnitimi hišami.


Kraški podzemni svet

Sprehod po skrivnostnem podzemnem svetu nudi obiskovalcu izjemno doživetje. Ljudje so tu živeli že v bronasti dobi ko so za svoja bivališča uporabljali naravne jame. Oglejte si Škocijanske jame, ki so edinstvene zaradi izjemnega podzemnega kanjona ali pa najbolj poznano jamo na svetu, Postojnsko jamo katera vas preseneti z veliko posebnostmi. Vanjo se zapeljete z vlakcem, potem pa se sprehodite med veličastnimi in raznovrstnimi skulpturami iz apnenca. Za obisk primerne so še številne druge jame med njimi Križna jama in Vilenica.


Postonjska jama
Zagotovo je to najbolj poznana jama na svetu. Obiskovalca dobesedno očara z rovi in dvoranami, ki so okrašeni z mogočnimi kapniki in drugimi podzemnimi skulpturami, ki jih je v tisočletjih s pomočjo apnenca izoblikovala narava.

Za otroke bo nedvomno pravo veselje že vlakec, ki te popelje v osrčje jame. Posebnost jame so mali zmajčki, oziroma Človeške ribice in veličastni stalagmit imenovan Briljant.

Škocijanska jama
Edinstvena naravna in kulturna dediščina je vpisana v seznam svetovne dediščine pri UNESCO in je največje podzemno mokrišče na svetu.

Skozi jamo teče reka Reka, krasijo jo orjaški kapniki, obiskovalec se sprehodi po podzemni soteski mimo prostornih dvoran.

Ogled jame je prilagojen tudi šolskim skupinam, ki jim poleg tega ponujajo tudi ogled muzejske zbirke, ki prikazuje zgodovino tega področja.

Jama Vilenica
Vilenica se ponaša s tem, da je najstarejša turistična jama v Evropi. Nekoč je veljala tudi za najlepšo in največjo Kraško jamo. Domačini so verjeli, da v jami živijo dobre vile, zato so jo poimenovali Vilenica. Jama še danes privablja številne obiskovalce in nič manj ne buri njihove domišljije kot nekoč. Vsako leto v jami podelijo literarno nagrado „Vilenico“.


Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 

 


Share this article

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744