Sredipolje - Redipuglia

1.Svetovna vojna 1914 - 1918

Kraji kjer so pred sto leti odvijali hudi spopadi so za večno zaznamovali kraje in ljudi. Danes lahko obiščete te kraje in se sprehodite po kavernah, ki so vojakom služile kot zavetjesi, strlske jarke in pozabljena pokopališča.

1.Svetovna vojna 1914 - 1918

Po vojni so postavili številna obeležja, spomenike in muzeje.

Za vas je pripravljenih več programov, različnih po težavnosti in dolžini.Mineva 100 let od začetka 1.sv.vojne. Vojna napoved Avstro-ogrske Srbiji je sprožila mobilizacijo in vojna se je začela.

Prepričani so bili, da se bo končala še pred božičem. V spopade je potegnila 28 držav, kar ¾ svetovne populacije.

Začela se je z najsodobnejšim orožjem, kot so strojnice, topovi vseh kalibrov, letali, cepelini, bojnimi plini, telefonom, bojnimi ladjami ,številnimi tehničnimi izumi in seveda, z koračnicami.

Nadaljevala se je dolga štiri leta v jarkih, blatu in snegu.ončala z milijoni mrtvih, ranjenih in pohabljenih. Na področjih, kjer so potekali pohabljenih. Na področjih, kjer so potekali razvalin in pogorišča.

Soška fronta 1915 - 1917

Za obrambo Avstro-ogrske monarhije pred napadom Italije, se je 5. Armada, vkopala na obrambni črti, ki je potekala ob reki Soči, preko Krasa pa vse do visokogorja Kanina in Rombona.

Na soški fronti o boji potekali od maja 1915 do konca oktobra 1917 v 12 ofenzivah.

V dveh letih in pol se je zvrstilo 11 italijanskih ofenziv in ena avstro-ogrsko-nemška (čudež pri Kobaridu), po kateri so se morali Italijani umaknil na reko Piave.

Bitke so zahtevale veliko človeških žrtev, do tal porušile številne kraje in za vedno zaznamovale pokrajino. Vojna je z domov pregnala okoli sto tisoč žensk, otrok in ostarelih ljudi, ki so jih oblasti umaknile iz področja spopadov in jih naselila v begunska taborišča.

100.let kasneje    

Danes na hude boje spominjajo spomeniki, kot sta na Cirju in Kalvariji, številna pokopališča,jarki in kaverne ter tri veličastne kostnice.

Največja je v Redipuglia-Sredipolja,ki jo bo letos septembra 2014 obiskal papež Frančišek. Druga je na Oslavju pri Gorici in tretja nad Kobaridom.

V vojni porušena Gorica je obnovljena. Nad njo kraljuje Goriški grad v svoji srednjeveški podobi.

Območje vzdolž nekdanje soške fronte, ki se je raztezalo od Devina do Rombona je povezano z potjo miru.

Lepo urejene kaverne in jarki so na Sabotinu, Kolovratu in sv. Mihaelu. Številne najdbe so danes razstavljene v muzejih, ki jih najdete v Gorici in Kobaridu.

Na ogled so tudi naravne jame na Krasu, kjer so v času bojev prebivali vojaki. Vabljeni v deželo, ki jo je zaznamovala velika vojna.

Glej tudi:

Goriško mostišče Vabljeni na Goriško, kjer med potovanjem prestopate mejo med narodi in kulturami.

To so kraji s čudovito naravo,povezujejo pa jih pomniki Soške fronte.

 

 

 

 

 

Zaznamovana dežela Vabimo vas poteh od Trsta do Gorice, med palačami in gradovi, po jarkih in kavernah, čez vrhove do spomenikov, z zgodbami v preteklost z doživetji v sedanjost.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744