Solkan in solkanski most

Solkanski most, najimenitnejši most na svetu. Zadnji most na svetu, ki je bil zgrajen iz kamna. Svetovni prvak v svoji kategoriji.

Solkan je starodavno naselje, ki stoji na prometno in strateško pomembnem prostoru, saj predstavlja edino povezovalno pot Soške in Vipavske doline kjer se vijejo ceste po dolini Soče, v Goriška brda, na Trnovsko planoto in v Čepovansko dolino.

Prvič je bil v pisnih virih omenjen skupaj s sosednjo Gorico in to že leta 1001. Kraj je postal pomemben predvsem v 18. stoletju ko so ob Soči, zaradi rasti industrije postavili mline in žage, bogate družine pa so si tu postavljale podeželske vile.

Kamniti Solkanski most

Pri Solkanu se nad smaragdno reko Sočo dviga železniški most iz obdelanega kamna. Ponaša se z najdaljšim kamnitim lokom med železniškimi mostovi na svetu, saj meri kar 85 m.

Zgrajen je bil v sklopu železniške povezave med Gorico in Jesenicami, ki je bila kot bohinjska proga predana v promet leta 1906.

Znameniti most je vrhunski izdelek avstrijske inženirske šole za mostove in zadnji v generaciji velikih železniških mostov grajenih na prelomu 19. in 20. stoletja.

Lep in veličastni most ima pestro zgodovino, polno zanimivih in usodnih trenutkov. Zanj so bili usodni dogodki v avgustu leta 1916 med prvo svetovno vojno, ko je bil razstreljen glavni lok mostu.

Leta 1927 so ga obnovili Italijani. Odločili so se, da most obnovijo iz rezanega kamna in v izmerah kot je bil preden je bil porušen. Končna oblika mostu pa je skorajda enaka originalni.

Tako še danes lahko občudujemo to elegantno kamnito zgradbo, ki lahkotno kot mavrica preskoči smaragdno reko Sočo.

Novi solkanski most

Zahvaljujoč Ozimskim sporazumom je Solkan dobil še en most čez reko Sočo. To je cestni most, ki s svojim 102 metrskim lokom povezuje Goriško ravnino z Goriškimi brdi. Ni ravno svetovni prvak, je pa zagotovo to cestni most z največjim lokom v Sloveniji.

Na novem Solkanskem mostu imajo vsi tisti, ki jih ni strah višine priložnost, da se naužijejo polne doze adrenalina s skokom z bungee vrvjo proti turkiznim globinam Soče pod njim.

Če pa vam to za dnevni odmerek adrenalina ne bo zadostovalo je tu še Pustolovski park - Soča Fun Park, kjer lahko izkoristite poligone zgrajene med krošnjami dreves tik ob reki Soči.


Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

 

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744