Idrija in bolnica Franja

Spustite se v globine nekdanjega rudnika živega srebra in povzpnite se na grad Gewerkenegg iz 16. stoletja, kjer domuje mestni muzej Idrija.

Nedvomno je Idrijo najbolj zaznamoval rudnik živega srebra. Delovati je začel že pred 500 leti in s tem je Idrija najstarejše rudarsko mesto v Sloveniji.

Danes rude ne kopajo več. Le majhen del 700 km dolgih rovov je danes urejenih za ogled. Obiskovalec se lahko spusti v idrsko podzemlje, kjer je na ogled Antonijev rov.Del opuščenega rudnika so preuredili v muzej, kjer si je moč ogledati del rovov in metode po katerih so nekoč rudarili v tem drugem največjem rudniku živega srebra na svetu.

Grad kraljuje nad mestom. Nekoč uprava rudnika je danes bogat muzej, ki obiskovalcu razkrije lepo prikazano tehnično dediščino rudnika, zgodovino mesta in ljudi.

Ne smemo pa pozabiti na umetnost izdelovanja in oblikovanja idrijske čipke, ki je v mestu še vedno živa.

Danes je to simbol človekoljubnosti, solidarnosti in tovarištva. Nekoč je varovala in zdravila ranjene partizane, zaveznike in civiliste.

Prisluhnite zgodbi iz II. svetovne vojne o iznajdljivosti in požrtvovalnosti zdravstvenih delavcev, ki so skrbeli za ranjene borce in posebnosti slovenskega odporniškega gibanja, ki je gradilo skrite bolnišnice.

Danes že legendarna partizanska bolnica Franja je skrita v slikoviti soteski. Že sam vzpon do skritih barak je doživetje.

Lahko si samo predstavljamo kaj je med drugo svetovno vojno to pomenilo številnim ranjenim, ki so jih prinesli do te bolnišnice in je bil ta prihod zanje edino upanje za življenje.

Žal originalnih barak ni več saj jih je povodenj leta 2007 povsem uničila. Na osnovi dokumentacije so izdelali kopije nekdanjih objektov in predmetov.

Obiskovalcem je na ogled 14 barak in drugi pomožni objekti, ter številni predmeti, ki so jih uporabljali za zdravljenje ranjencev.

 


Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744