Soška dolina

Pridite v deželo neokrnjene narave, čistih rek in bistrih potočkov.  Največji pečat pa dolini daje smaragdna reka Soča.

V osrčju Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka se pod mogočnimi gorami skrivajo gorski travniki, male vasice in številne naravne znamenitosti. Spustite se po brzicah reke Soče v velikih gumenjakih ali malih kajakih ali pa se prepustite spustom po soteskah in slapovih.

Za ljubitelje pohodništva je tu na tisoče kilometrov označenih poti, ki vodijo na vrhove in k planinskim kočam. Prepustite se spustom z gorskimi kolesi ali poletite s padalom.
Pot ob Soči vas popelje mimo treh tipov pokrajine, Alpske, Dinarsko-Kraške in Mediteranske. Poleg naravnih lepot in kulturno zgodovinskih znamenitosti dolina nudi še športne atrakcije.

Zgornja Soška dolina, ki zajema razgiban gorski svet, se razprostira od Bovca do Tolmina, spodnja pa od Mosta na Soči do Solkana, kjer se spusti v goriško ravnino in postopoma v furlansko nižavje. Po njej teče reka Soča, ki je dolga 137 km in vse do Solkana teče po slovenskem ozemlju. Od tu dalje pa vse do izliva v Jadransko morje pri Tržiču njena pot poteka po italijanskem ozemlju. Že njen kraški izvir je priljubljena turistična točka. Vse do Tolmina je reka neonesnažena in zato se je tu začel razvijati turizem z adrenalinskimi športi.

Kobarid Lepo vabljeni v Kobariško dolino, ki leži pod vrhovi Kanina, Stola in Matajurja. Poiščite mirne kotičke v prečudoviti neokrnjeni naravi, sprehodite se do slapov ali povzpnite se na katerega od vrhov. Glavna zvezda v tem predelu je nedvomno reka Soča. Najlepša reka v Evropi, ki s svojo smaragdno barvo vabi obiskovalce, ki iščejo mirne kotičke in tiste, ki bi radi aktivno preživeli svoj prosti čas.

Kobarid je majhen a slikovit kraj. Arheološka izkopavanja pričajo, da je bil pomemben že v pozni antiki. Urejena je zgodovinska učna pot, ki obiskovalca pelje mimo ostankov nekdanjega višinskega naselja Tonocov grad, ki je bil poseljen že v bakreni dobi pa vse do srednjega veka. Oblastniki so se skozi stoletja menjali in puščali svoj pečat a nihče tako velikega kot I. svetovna vojna. O tem divjanju pričajo ostanki, ki so še danes vidni na okoliških vrhovih. Največji spomenik tej nesmiselni vojni je kostnica, kjer počiva 7014 padlih. Do nje vodi pot ob kateri je postavljen križev pot na vrhu pa se nahaja cerkev sv. Antona Padovanskega.

Danes je kraj turistično razvit. Domačini se preživljajo z različnimi obrtmi ali pa so zaposleni v manjših obratih. V okoliških krajih najdete obširna pašna območja in kmetije. Veliko teh kmetij je odprlo svoja vrata in s tem tudi ponudbo domačih pridelkov ter jedi kot so jih pripravljale babice.

Soška fronta Dolina Soče je bila v I. svetovni vojni prizorišče krvavih bitk. Med leti 1915 in 1917 je po dolini potekala Soška fronta. Danes o tem pričajo številni ostanki, kot tudi spomeniki in obeležja. V Kobaridu so uredili muzej, nad mestom pa se dviga veličastna kostnica.
V Kobariškem muzeju so razstavljeni predmeti, ki so jih uporabljali vojaki, orožje in številne fotografije, ki pričajo o krutosti gorskega bojevanja. Ogleda vreden muzej obenem nosi sporočilo vsem mladim generacijam o krutosti in nesmiselnosti vojn.

Slap Kozjak Sprehodite se po pešpoti, ki vodi čez kamniti most do slikovitega temnozelenega tolmuna v katerega pada slap Kozjak. Občutek na dnu teh korit je podoben kot v kraških jamah. Nižje po toku navzdol, tik pod kamnitim mostom zgrajenem leta 1895, lahko vidimo 8 m visok slap imenovan Mali Kozjak

Adrenalin
Za adrenalina željne se tu najde kar pestra izbira aktivnosti. Planinski vzponi in gorsko kolesarjenje ali pa jadranje s padali. Za tiste, ki vas mikajo vodni športi so tu spusti z raftingom, kajakom in kanjoning. Športi so primerni tako za otroke kot za odrasle.

Tolmin
Mesto leži na sotočju reke Soče in Tolminke. V zgodovino se je zapisal kot puntarski kraj. Zaznamovala ga je prva svetovna vojna o kateri je danes priča lepo urejena nemška kostnica. Danes je pomembno gospodarsko središče Soške doline. Kulturna dediščina kraja je zbrana v Tolminskem muzeju. Predstavljena so arheološka najdišča od kamene dobe do srednjega veka in krvavo zatrti kmečki punt.
Okoliške gore so že od nekdaj primerne za pašo, razvit pa je tudi gorski turizem. Neokrnjena narava vabi pohodnike in ljubitelje gora na nepozabna potepanja ob potokih, slapovih in po obširnih gozdovih.

Tolminska korita
Za bolj romantične so tu Tolminska korita. Sprehodite se po urejenih poteh kanjona Zadlaščice do sotočja s Tolminko, skozi sotesko poraščeno z mahovi in drugimi rastlinami.
Korita predstavljajo najnižjo tačko Triglavskega narodnega parka in so izjemna naravna dediščina. Za obiskovalce je urejena pešpot, ki je speljana mimo vseh pojavov in oblik, ki jih je tu ustvarila narava. Pripelje nas tudi do sotočja dveh rek, kjer obiskovalca prevzame njuna bistrina.

Javorca
Pohod na Javorco je primeren za planinske skupine. Na vrhu te pričaka prelepa lesena cerkvica svetega duha postavljena leta 1916 v čast padlim Avstro-Ogrskim vojakom. Zgradili so jo vojaki avstro-ogrske vojske v spomin na padle soborce. Zgrajena je iz kamna in lesa, graditelji pa so bili vojaki različnih obrti. Zunanjost krasijo grbi 12. dežel, ki so takrat sestavljale avstro-ogrsko državo. V notranjosti pa je na hrastovih ploščah vžganih 2564 imen padlih na tolminskem mostišču.

Most na Soči Vkrcajte se na ladjico in zaplujte po mirnem jezeru Most na Soči ali pa se po njem zapeljite z kajakom. Posedite na bregovih in občutite mir ali pa vzemite ribiško palico, ter čakajte, da se nanjo kaj ulovi.
Kraj je že v prazgodovini nudil odlično obrambno lego. Leži na skalnem pomolu nad sotočjem reke Soče in Idrijce. Naseljen je bil že od bronaste dobe dalje. Najdbe, ki segajo v bronasto dobo, uvrščajo ta kraj med najpomembnejša prazgodovinska najdišča v Evropi.
Do leta 1952 se je kraj imenoval Sveta Lucija, po farni zavetnici, potem pa ga je oblast preimenovala v Most na Soči.
Danes so globoka skalna korita zalita z vodo akumulacijskega jezera, ki je kraj najbolj zaznamovalo. Mirno jezero privablja številne ribiče in sprehajalce, saj je ob njem speljana energetska pešpot. Tudi okolica nudi možnost za številne izlete in pohode po odmaknjenih krajih ter hribih.

Bovec je največji turistični center v dolini Soče. Kraj ponuja številne turistične kapacitete od hotelov, apartmajev, zasebnih sob do kampov. Ne manjka niti gostiln v katerih ne bi postregli še tako zahtevnega gurmana.
Kraj predstavlja središče Bovške doline in odlična izhodiščna točka za planinarjenje in smučanje. Neokrnjena narava, čiste vode, obsežne obdelovalne površine so aduti, ki turiste privabijo v to prijetno dolino. Tu popotnik najde svoj mir v sožitju z naravo in prijetno alpsko klimo. Vstavite divji ritem in pozabite na vsakodnevne skrbi. Privoščite si pohode po neokrnjeni naravi, kolesarjenje po gorskih poteh, ribarjenje ob Soči ali pa obiščite katero od številnih naravnih znamenitosti.

Adrenalinski užitki
Če bi radi svoje počitnice preživeli aktivno, malo drugače, mogoče bolj divje, potem je Bovec prava izbira. Nedvomno je to priljubljeno športno središče, saj ob vsakem letnem času, poleg prečudovite narave, ponuja tudi pester izbor adrenalinskih športov. Agencije vas vabijo v nepozabne pustolovščine. Ponujajo vam številne vodne športe kot so kajak, rafting, kanjoning in hidrospeed. Priljubljeno je jadralno padalstvo, kolesarjenje, plezanje in pohodništvo.

V zimskem času so urejene proge za smučanje, sankanje in tek na smučeh. Kanin ponuja smučanje na 2000 m nadmorske višine in je za ljubitelje tega športa povezan z italijanskim Sella Nevea.
Nedaleč stran od Bovca, natančneje v Trenti, najdete na nadmorski višini 1050 m izvir reke Soče in alpski botanični vrt Julijana. Do izvira je urejena pešpot

Bovec je največji turistični center v dolini Soče. Kraj ponuja številne turistične kapacitete od hotelov, apartmajev, zasebnih sob do kampov. Ne manjka niti gostiln v katerih ne bi postregli še tako zahtevnega gurmana.
Kraj predstavlja središče Bovške doline in odlična izhodiščna točka za planinarjenje in smučanje. Neokrnjena narava, čiste vode, obsežne obdelovalne površine so aduti, ki turiste privabijo v to prijetno dolino.

Tu popotnik najde svoj mir v sožitju z naravo in prijetno alpsko klimo. Vstavite divji ritem in pozabite na vsakodnevne skrbi.

Privoščite si pohode po neokrnjeni naravi, kolesarjenje po gorskih poteh, ribarjenje ob Soči ali pa obiščite katero od številnih naravnih znamenitosti.

Kluže V neposredni bližini se nahaja obrambni kompleks v Klužah, ki sodi med najmogočnejše trdnjave pri nas. Njeni temelji segajo že v čase Rimljanov.

V prvi svetovni vojni je bila obnovljena in prilagojena novemu načinu bojevanja. Danes je urejena v muzej, občasno pa prirejajo uprizoritve dogodkov iz prve svetovne vojne.

Za ljubitelje pohodništva je na drugi strani ceste v steno narejena mulatjera, ki skozi kaverno pripelje do ostankov Hermannove trdnjave.

Danes od nje ni ostalo kaj dosti, še vedno pa lahko uživate v prekrasnem razgledu.


Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744