Piran

Pravijo mu biser na slovenski obali. To čudovito staro pristaniško mesto je ohranilo srednjeveško zasnovo z ozkimi ulicami in tesno stisnjenimi hišami. To mu daje tipičen mediteranski značaj in poseben čar.

Danes je mestno jedro razglašeno za kulturni spomenik in je upravno-turistično središče, ki ob koncih tedna privablja domače in tuje obiskovalce. Ob obali je sprehajalna pot ob kateri nas vabijo na osvežitev mnogi lokali in gostilne s pestro ponudbo domače hrane in pijače.

Najlepši je Tartinijev trg, ki je ime dobil po Giuseppeju Tartiniju (1692 – 1770), slavnemu skladatelju in violinistu, nastal pa je z zasutjem mandrača.

Trg obdajajo čudovite zgradbe med katerimi lahko vidimo Tartinijevo rojstno hišo, cerkev sv. Petra, baročno hišo, hotel Tartini, vrata sv. Jurija, sodniško palačo, občinsko palačo, Tartinijev spomenik, Ložo, Gotsko hišo imenovano Benečanka in druge.

Benečanka je čudovita rdeča zgradba, ki je bila zgrajena sredi 15. stoletja. Je primer beneško-gotske arhitekture v Piranu ter najstarejša stavba na trgu. Od tam se lahko podate v katerokoli smer in si ogledate druge zanimive predele Pirana.

Na vrhu hriba stoji cerkev svetega Jurija z razglednim stolpom in z vrsto slikarskih umetnin v notranjosti. Od tam je tudi prečudovit razgled od Tržaškega zaliva pa vse do Istrskega polotoka.

Povzpnite se na mestno obzidje iz katerega je razgled na Piran in okolico še lepši. Ko se boste sprehajali po ulicah ne prezrite cerkve sv. Frančiška ob minoritskem samostanu.

Med labirintom ulic se skriva trg 1. maja na sredini katerega se nahaja zbiralnik vode in kipa zakon in pravica. Na skrajnem rtu boste našli cerkev sv. Klemena oz. sv. Marije zdravja. Stoji na punti kjer so nekoč kurili ogenj za ladje, ki so plule tod mimo.

Kraj je bil poseljen že v predrimskem času, kolonizirali pa so ga Rimljani okoli leta 178 pred našim štetjem. V tem času so na področju rta zrasle rimske vile, medtem ko so zaledje naselila plemena Ilirskih Histrov. V 7. stoletju se kraj prvič omenja z imenom Piranom– iz keltske besede bior-dun pomeni kraj na griču - grške besede pyr, ki pomeni ogenj luč na svetilniku.

V 8. stoletju skupaj z Istro pride pod bizantinsko oblast, ki jih kmalu izrinejo Franki. Skozi stoletja Piran raste in se obda z obrambnim zidom v nemirnih časih pa se poveže z Benetkami. Beneška oblast ostane vse do propada Beneške republike. V tem času doživi svoj največji trgovski razcvet in si izbori nekaj svoboščin, ki jih druga Istrska mesta niso dobila.

Dohodke so prinašali ribolov, plovba, soline, razne obrti, olje, vino in sploh rodovitno zaledje. Po Benečanih tu zavladajo Habsburžani, za njimi Italijani vse do leta 1943. Po drugi svetovni vojni preide pod svobodno tržaško ozemlje, po letu 1954 pa se priključi Jugoslaviji.


Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744