Hrib Sabotin

Hrib leži na stiku predalpskega in submediteranskega klimatskega področja in je poseben že po živalskem in rastlinskem svetu. Znan je tako zaradi svojih naravnih kot tudi zgodovinskih zanimivosti.

V zgodovino se je zapisal med I. svetovno vojno, danes pa še vedno buri duhove kamniti napis "Naš Tito".

Prisluhnite zgodbi o Soški fronti, oglejte si kaverne in sprehodite se po grebenu, kjer boste uživali v prečudovitem razgledu.

Danes si obiskovalec lahko ogleda obsežen sistem kavern, se sprehodi po grebenu do najvišje točke (kote 609) in si ogleda ruševine nekdanje cerkvice Sv. Valentina.


V okviru projekta "Sabotin park miru" je odprta muzejska zbirka Sabotin v I. svetovni vojni, ki skuša obiskovalce spodbuditi o nesmiselnosti vojn in sožitje med narodi.

Tu je tudi spominska soba Severna Primorska v osamosvojitveni vojni leta 1991.

  I. svetovna vojna
Zaradi svoje lege je v I. svetovni vojni predstavljal ključno obrambno točko avstro-ogrske armade.Na njegovih pobočjih so potekali hudi boji. V 6. soški bitki Sabotin zavzame italijanska armada.

Že pred začetkom vojne so avstro-ogrski vojaki zgradili zatočišča, kaverne in opazovalnice.Po italijanski zasedbi pa le-ti uredijo topniške položaje.

Po I. svetovni vojni Italijani na hribu uredijo spominski park.Po II. svetovni vojni pa po njegovem grebenu poteka državna meja med Italijo in Jugoslavijo, zato postane zaprto področje. Z vstopom Slovenije v Evropsko skupnost hrib postale izletniška točka.

 

 

 


 

Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744