Trentinsko - Zgornje Poadižje

Je italijanska dežela, ki je odstopila svoje naloge in privilegije pokrajinama, ki jo sestavljata. Dejansko se njena sestavna dela, pokrajini Bolzano in Trento, tudi uradno imenujeta avtonomni pokrajini. Glavno mesto je Trento in Bolzano.

Zgornje Poadižje je italijanski naziv za ozemlje,. Nemci mu pravijo Južna Tirolska. Ker je trenutno to ozemlje v italijanskih rokah, je uradno poimenovanje administrativne enote Zgornje Poadižje, medtem ko se uporablja za isto geografsko področje ime Južna Tirolska.

To je gorata pokrajina. V glavnem so to Dolomiti in sicer skupine Ortles, Cevedale, Adamello, Presanella, Sciliar, Sassolungo, Catinaccio, Marmolada, Sella, Latemar, Pale di San Martino; na jugu se vrhovi spuščajo v predalpe. Dežela ima veliko vodno bogastvo, to je več rek in jezer. Največje reke so Adiža s pritoki, Brenta, Sarca in Chiese.  Edino veliko jezero je Garda, ki sega v deželo s skrajnim severnim koncem. Veliko je manjših alpskih jezer: Molveno, Ledro, Tovel, Braies, Carezza, Caldaro, Resia in druga. Podnebje je tipično alpsko.

Deželno gospodarstvo je zelo razvejano. Živinoreja je še vedno intenzivna.

Poljedelstvo je zastopano predvsem s sadjarstvom (jabolka, jagode, maline, borovnice in vinska trta)

Obilje vodnih virov omogoča pridobivanje energije. Najdonosnejša gospodarska panoga je turizem, predvsem zimski, a tudi počitniški in termalni.

V samem Trentu so razvite lahka strojna, tekstilna, tiskarska, usnjarska in pohištvena industrija.

Trento je mesto, ki leži na severu države v dolini reke Adiže z okrog 120.000 prebivalci je regionalno središče, glavno mesto svoje pokrajine in eno najpomembnejših mest v severni Italiji.

Trento je zgodovinsko širše znan predvsem kot prizorišče tridentskega koncila  (16. stoletje), v novejši zgodovini pa kot ikona italijanskega iredentizma Ima ohranjeno srednjeveško in renesančno mestno središče z katedralo in gradom.

Bolzano  je mesto v Italijina južnem Trolskem. Prebivalci večinoma govorijo italijansko (73 %), nemško (26 %) in ladinščino (1 %). Leta 2012 je imel 104.887 prebivalcev, od tega je 9,0 % tujcev.

Bolzano, edinstveno alpsko večkulturno mesto, ki v ničemer ni podobno tipičnemu italijanskemu mestu na razglednici. 

Južnotirolski deželni arheološki muzej je hiša lednega človeka Otzija.Muzej je znan po vsem svetu. Turistična atrakcija mesta, 5400 let stara ledeniška mumija Ötzi, ki privablja tisoče obiskovalcev, je razstavljena v južnotirolskem arheološkem muzeju.

Ledenega moža so odkrili leta 1991 v Ötztalskih Alpah v bližini meje z Avstrijo in danes znanstvenikom pomeni ključ za raziskovanje načina življenja ljudi tistega obdobja. 


 

 

Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744