Gorica / Gorizia

To je mesto Gorica, ki je prežeto z burno zgodovino. Nad njim kraljuje goriški gard z mogočnim obzidjem, nekoč rezidenca Goriških grofov.

Gorica je mesto, ki leži ob meji s Slovenijo na rodovitni Goriški ravnini. Tu so se nekoč raztezala polja, vinogradi in sadovnjaki.

Naselbina Gorica je bila v pisnih virih prvič omenjena leta 1001 in to v darovnici cesarja Otona III. Že v 11. stoletju je na vzpetini zrasla utrdba danes pa tam stoji goriški grad.

V naslednjih stoletjih je pod gričem zraslo urbano naselje, ki je postalo pomembno za širšo regijo. Vse do leta 1500 so Gorici vladali Goriški grofje, potem pa je po dedni pogodbi ozemlje pripadalo Habsburžanom. Ti so vladali vse do konca I. svetovne vojne. In prav slednja je zadala Gorici najhujši udarec, saj se je mesto znašlo v prvi liniji Soške fronte.

Hudo poškodovana Gorica je po I. svetovni vojni bila dodeljena Italiji vse do leta 1943, ko so vanjo vkorakali Nemci. Od konca vojne do leta 1947 pa ni pripadala nobeni državi, dokler se niso na mirovni konferenci v Parizu odločili, da pripada Italiji.

V Gorici je še vedno prisotna številna slovenska narodna manjšina.

Goriška stolnica je posvečena Hilariju in Tizianu dvema Oglejskima mučenikoma.Leži neposredno ob trgu sv. Antona. Današnja zunanja podoba je iz obdobja po I. svetovni vojni, notranjost pa je zelo raznolika.

Ustavite se na trgu Travnik, kjer si danes lahko privoščite „kavo alla Goriziana“, potem pa se sprehodite še do židovske četrti.

Na trgu Travnik stoji cerkev svetega Ignacija, ki so jo zgradili Jezuiti.Zgrajena je v baročnem slogu v notranjosti pa poleg glavnega oltarja še na vsaki strani po tri kapele z baročnimi oltarji.

V mestu Gorica so še številne druge stavbe in parki vredni ogleda, med njimi pa je zagotovo najlepši dvorec Coronini-Cromberk.

 

Oslavje

Na griču Oslavje stoji monumentalna kostnica postavljena leta 1938, kjer počiva 57200 ostankov padlih med I. svetovno vojno na Goriškem.

 

 

 


Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 

 

 

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744