Furlanija-Julijska krajna (Friuli-Venezia Giulia)

Furlanija Julijska krajna dežela, ki je tako raznolika in bogata z umetnostjo in naravno dediščino. Veliko kulturne dediščine je še iz časa Rimljanov, renesanse in baroka.

Ne smemo pa zanemariti neskončne obale, naravne rezervate, parke, neokrnjeno naravo, številne muzeje, zabaviščne parke, dvorce, gradove, čudovita mesta, dobro hrano, odlična vina in še marsikaj bi se našlo.

Regija Furlanija-Julijska krajina je ena od dežel v Italiji in ima poseben status. Danes meri 7846 km2. Upravno je razdeljena na pokrajine Gorica (Gorizia), Trst (Trieste), Videm (Udine) in Pordenone. Naravno je zelo raznolika in zajema gorki svet Julijskih Alp in Dolomitov, gričevnat svet, manjši del Krasa in obalni pas. Vse ostalo je Furlanska nižina, ki je nastala iz naplavin rek Tilmenta, Tera, Nadiže, Soče in številnih manjših vodnih tokov. Raznoliko je tudi podnebje. V gorskem svetu je alpsko, v dolini celinsko, ob morju pa submediteransko.

Meje te dežele so se skozi stoletja spreminjale. Po prvi svetovni vojni je italijansko ozemlje zajemalo velik del današnje Slovenije, Istre in Dalmacije, ki ga je po drugi svetovni vojni izgubila. Prebivalstvo se je zaradi spreminjanja mej v zgodovini etnično mešalo. Večinoma je Italijansko, pomemben del predstavljajo Furlani, dobimo pa tudi Slovensko in Nemško manjšino.

Rezija, ozka dolina ki se razteza približno 21 km v dolžino, nad njo pa kraljujejo veličastna pogorja. V hipu očara z neokrnejno naravo in gozdovi prepredenimi z potmi, ki vodijo mimo slapov in bistrih potočkov pod veličastnimi gorami. Prisluhnite pesmi in zaplešite z domačini. Obiščite muzej brusačev in okusite dobrote domače kuhinje. Zaradi ugodnega podnebja in nedotaknjene narave je ta dolina primerna za tiste, ki iščejo mir. Skozi njo teče bistra hudourniška voda, katera se napaja iz šumečih potokov in grmečih slapov, ki pritečejo iz strmih pobočij.

Rezijani predstavljajo vzhodno-alpske slovanske prebivalce Rezijanske doline, ki so zaradi geografske lege doline razvili značilno rezijansko govorico in kulturo. Jezik se razlikuje od vasi do vasi, nekateri jo imajo za slovanski mikro jezik, nekateri pa za slovensko narečje. Rezijanske ceremonije, pesmi, plesi in pravljice so samonikle. Nihče jih ne zna zapeti in zaplesati lepše in pristneje kot Rezljani. Brusaštvo pa je ena najznačilnejših posebnosti Rezljanov, zato so v Stolbici postavili muzejsko zbirko starega brusaškega orodja, ki je vredna ogleda.

Italija je naša zahodna soseda. Njena površina meri 301.338 km2 zajema pa ozemlje, ki sega od Alp in zavzame celoten Apeninski polotok. K Republiki Italiji spadata še dva otoka, Sicilija in Sardinija. Znotraj njenega ozemlja sta dve majhni a neodvisni državici San Marino in Vatikan. Upravno je razdeljena na 20 dežel, le-te pa so razdeljene na 110 pokrajin in še na občine, ki jih je nekaj več kot 8000. Glavno mesto je Rim (Roma), ki je politično religiozno in kulturno središče. Gospodarsko srce Italije pa je Milan (Milano).


Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 

Last modified on 02/07/2017

Share this article

About Author

Suspendisse at libero porttitor nisi aliquet vulputate vitae at velit. Aliquam eget arcu magna, vel congue dui. Nunc auctor mauris tempor leo aliquam vel porta ante sodales.

Website: smartaddons.com
Login to post comments

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744