Slovenija

Slovenija, najlepša dežela na svetu. Na zelo majhnem območju se skrivajo neštete naravne, kulturne in zgodovinske posebnosti. Vsekakor je to dežela vredna ogleda.

Slovenija je dežela, ki te v trenutku prevzame. Zaradi njene geografske lege na prehodu iz severne zahodne in vzhodne Evrope proti balkanskim državam je križišče pomembnih poti. Kdor pozna njene lepote, pa se tu ustavi.

Kljub svoji majhnosti očara vsakega še tako zahtevnega popotnika, predvsem z svojo raznolikostjo. Zavzema najlepši del Julijskih Alp, sega v Karavanke in Kamniško savinske Alpe. Svet visokih vršacev, bistrih izvirov in slikovitih slapov, jezer, ki vabijo pohodnike. Spušča se v predalpsko gričevje po večin pokrito z gozdovi, ki so prepredeni s potni. Pravi raj za ljubitelje gobarjenja, nabiranja gozdnih sadežev in sprehajalcev, ki iščejo mir in pristen stik z naravo.

Na drugi strani morje, ki v poletnih mesecih privabi ljubitelje plavanja, potapljanja in tiste, ki si želijo le v miru ležati na obali in se prepuščat toplim sončnim žarkom. V zaledji pa Istra posuta z malimi zaselki posajena z vinogradi in oljčniki.

Vmes pa neskončna Prekmurska ravnina, gričevnat svet Dolenske posejan z vinskimi trtami. Tu je še Notranjska in Kras, ki ju zaznamujejo kraški pojavi edinstvenimi na svetu. Bogat podzemni svet poln jam in podzemnih rek. Ali pa Goriška Brda s prav posebno očarljivo gričevnato pokrajino, ki se večji del leta kopa v soncu. In prav zaradi tega je primerna za gojenje vinske trte in sadnega drevja.

V vsakem kotu se najde slikoviti grad ali prekrasna graščina. Številni so muzeji in zbirke. Kar nekaj je ostankov preteklih kultur od prazgodovine do antičnih časov.

In tu so še večja mesta kot Ljubljana, Maribor, Ptuj, Koper, Kranj, Nova Gorica, Novo Mesto, ….mali kraji in vasi ter ljubki zaselki. Kamorkoli vas pot zanese, povsod vam bodo postregli z pristno domačo hrano. Vsak kraj, vsaka pokrajina vam bo ponudila svoje tipične jedi.

Priporočam:

Severna primorska

Kobarid

 

 

 

 

 

 

 

Obalno-Kraška

Izola

 

 

 

 

 

 

Kraško - Notranjska

Štanjel

 

 

 

 

 

 

Gorenjska

Bled

 

 

 

 

 

Ljubljana

 

 

 

 

 

 

 

Celjski grad

 

 

 

 

 

 

 

Dolenjska

Novo Mesto

 

 

 

 

 

 

Maribor

 

 

 

 

 

 

 

Prekmurje

 

 

 

 

 

 

 

Ptuj

 

 

 

 

 

 

 


 Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 

Share this article

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744