IDEJA ZA Izlet Habsburški Trst in beneške Milje ⇒ več

IDEJA ZA izlet Prestolnica kjer vsak najde nekaj zase. Od bogate dediščine, muzejev, zbirk in galerij, do čudovitih trgov in številnih izložb, ki ponujajo vse kar si zaželite, predvsem pa opojno kavo.

Ogled mesta začnemo na griču Sv.Justa, kjer se nahajajo najstarejša pričanja o poselitvi. Ogledamo si stolnico v romansko – gotskem stilu, ki je posvečena mučencu in tržaškemu zavetniku sv. Justu, spomenik padlim v I. sv.vojni , ostanke rimske bazilike iz II. stoletja in grad, ki je bil večkrat spremenjen.

Od tam se peš odpravimo po stopnicah do Rimskega anfiteatra iz I. In II stoletja do Borznega trga kjer stoji mogočna v neoklasičnem slogu zgrajena Borzna palača, bronasti kip cesarja Leopolda I. in Neptunov vodnjak 1755.

Nato še do Velikega trga – Piazza dell unita di Italia, ki ni daleč, se pa vseeno vstavimo v enem od lokalov, kjer strežejo kavo. Po kratkem odmoru nadaljujem do največjega trga v Evropi, ki se odpira na morje in kjer se Tržačani radi sprehajajo. Obdajajo ga mogočne zgradbe iz konca 19.stoletja, baročni vodnjak štirih celin iz 1751 in Baročni spomenik cesarju Karlu VI. po čigar zaslugi je TS razvil in obogatel.

Sprehod nadaljujemo po obali kjer so pomoli : pomol Audace, Bersaglieri, Pescheria-kjer je mestni akvarij. Tu so nekoč sidrale potniške ladje. Od tu so se v 20.stoletju izseljevali v Ameriko in naša dekleta so odhajala v Egipt. Danes se jih spominjamo kot Aleksandrike.

In že se odpravimo do Terezijanske četrti, ki je znano nakupovalno središče do Velikega kanala z neoklasično cerkvijo Novega sv. Antona in Piazzo Ponterosso mimo cerkev san Spiridione z modro kupolo do Rdečega nebotičnika. Prosto za nakupe.

Ogled mesta zaključimo v Rižarni. Poslopje, ki je leta 1943 postalo koncentracijsko taborišče.

Po osapski dolini, ki jo je izoblikovala osapska reka se spuščamo proti morju do ljubkega mesta Milje. Sprehodimo se po starem mestnem jedru z značilno beneško arhitekturno. Za konec pa še stare Milje. Danes arheološki park z vidnimi ostanki antične naselbine in romanske bazilike Sv. Marije Vnebovzete ter prekrasnim razgledom.

Izlet zaključimo v tržaškem zaledju in si privoščimo tipično kraško večerjo s pokušino terana in pršuta .

Trajanje izleta: celodnevni
Težavnostna stopnja: srednje zahtevna
Izlet je primeren za osebe, ki nimajo zdravstvenih težav, ne zahteva pa posebne telesne pripravljenosti.
Veliko je hoje po mestnih ulicah, ki so zatrpane, prometne, hrupne in prometno obremenjene. Osebam, ki imajo zdravstvene težava, svetujemo, da se predhodno pogovorijo z vodnikom.


Opozorilo: Ne delujemo kot agencija in organizator potovanj, zato ne razpisujemo izletov ampak zgolj pomagamo pri organiziranju izletov za zaključene skupine ali pa kot podizvajalec drugih turističnih agencij in organizatorjev potovanj.
Opomba: Rubrika IZLETI so le predlogi programov in je izključno samo informativne narave, zato ne predstavlja razpisanih programov.


 

 Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo. 

 

 

 

 

Share this article

About Author

chi sono

Irena Komel - guida turistica

Il numero di licenza nazionale TVO919

 

 

 

Contatto

  • Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.
  • 00384 40 230 525

Bene a sapere

sito web

diritto d'autore:

e-Moda Design

 0386 40 134 744