IDEJA ZA izlet zaznamovana-dezela ⇒več

IDEJA ZA 4 dnevno Potovanje Zaznamovana dežela

Od Trsta do Gorice, med palačami in gradovi, po jarkih in kavernah, čez vrhove do spomenikov, z zgodbami v preteklost z doživetji v sedanjost.

PROGRAM

1.dan

 • Nova Gorica, Trg Europe, Kostanjevica, center
 • Debela griža (San Michele), muzej, kaverne
 • Sredipolje (Redipuglia), kostnica, muzej
 • Timava (Timavo), izvir
 • Doberdobska planota (Altipiano di Doberdò), naravni rezervat

Prihod v Novo Gorico in ob 9.00 na Trgu Evrope srečanje z našim vodnikom, ki vas bo spremljal ves čas potovanja, skrbel da boste prispeli na pravi kraj ob pravem času in vam s svojo razlago popestril in obogatil potovanje.

Trg stoji na meji, ki je nekoč ločevala dva naroda, dve državi in dve ideologiji, danes pa jih združuje. Ogled, nato pa obisk Kostanjevice znane kot 'Mali st. Denis', kjer počiva Karel X., zadnji francoski kralj iz rodbine Burbonov in njegovi družinski člani.

Sledi ogled samostanske knjižnice in zbirke opojno dišečih vrtnic Burbonk. Sprehod po centru mladega mesta z ogledom replike letala Edvarda Rusjana, prvega slovenskega pilota in letalskega konstruktorja.

Od tu se zapeljemo na hrib Debela griža, proglašen za Sveto območje. V muzeju na prostem bomo obiskali topovske kaverne in strelske jarke. Tu je bilo 1916 prvič uporabljeno kemično orožje na Soški fronti. Vožnja do Sredipolja. Kosilo in namestitev v hotelu.

Popoldan ogled Kostnice v Sredipolju, ki je največji in najveličastnejši spomenik padlim v prvi svetovni vojni v Italiji. Obisk muzeja, nato pa nekaj prostega časa za samostojne oglede. 

Sledi ogled izvirov skrivnostne reke Timave in cerkve Sv. Janeza Krstnika, zgrajene na kraju, ki so ga častili že v antiki. Od tu je lep razgled na hrib Grmada, ključne obrambne točke, kjer je pri poskusu za preboj italijanske vojske proti Trstu padlo več kot 100.000 italijanskih vojakov.

Vzpon na Doberdobsko planoto, ogled Deželnega naravnega rezervata Gradina, pokušina tipičnih kraških dobrot in možnost nakupa.Večerja in nočitev v Sredipolju.

2. dan

 • Trst (Trieste), grič sv. Justa, rimski anfiteater, mestne znamenitosti
 • grad Miramar (castello Miramare), ogled
 • krompirjeva jama, ogled
 • Cerje, ogled razstave

Dan začnemo z ogledom Habsburškega Trsta. Z griča Sv. Justa se spustimo mimo rimskega amfiteatra in ostalih kulturnih znamenitosti do obale. Ustavimo se na Velikem trgu s prekrasnimi stavbami in čudovitim pogledom na odprto morje.

Ogled zaključimo v terezijanski četrti. Vonj po sveži kavi iz tržaških pražarn vabi na skodelico opojne pijače.Prosto za samostojne oglede in nakupe.

Sledi obisk pravljično lepega gradu Miramar, ki ga je dal zgraditi nadvojvoda Maksimiljan I., habsburški cesar Mehike. Po njegovi smrti je grad služil kot občasna rezidenca Habsburžanov in sem je rada zahajala tudi cesarica Elizabeta (Sissi) in prestolonaslednik Franc Ferdinand.

Nadaljujemo z vožnjo na kraško planoto. Kosilo v eni od domačih gostiln.

Od tam se zapeljemo do vasi Temnica, kjer se spustimo v kraško podzemlje, natančneje v “krompirjevo jamo”. Med I. svetovno vojno so jo avstro-ogrski vojaki uporabljali kot bivališče in skladišče.

Povzpnemo se na Cerje, kjer stoji pomnik braniteljem slovenske zemlje in si ogledamo razstavo. Od tam je čudovit razgled na Alpe, pa vse do morja.

Vožnja do Nove Gorice. Večerja in namestitev v hotelu.

3.dan

 • Gorica (Gorizia), muzej, grad
 • Solkan, solkanski most
 • Sveta Gora, bazilika
 • Banjška planota, zeliščni center

Po zajtrku se odpeljemo do Gorice. Začnemo z ogledom muzeja prve svetovne vojne, kjer na jasen in učinkovit način spoznamo dogajanja med vojno in njihov učinek na posameznike in družbo. Poleg orožja in uniform, so razstavljeni tudi predmeti, ki so jih vojaki dnevno uporabljali in skupaj z rekonstrukcijo strelskega jarka v naravni velikosti nam predstavijo kruto resničnost prve boje črte. Lepo je predstavljen položaj Gorice, “mesta v strelskem jarku”, ki so ga hudo zaznamovala topovska obstreljevanja, a ga kljub temu prebivalci niso povsem zapustili.

Sledi sprehod skozi prostore goriškega gradu, kjer so nekoč živeli in vladali goriških grofje.

Nato se podamo do Solkanskega mostu z največjim kamnitim lokom na svetu. Most je bil v 6. soški bitki porušen in kasneje ponovno zgrajen.Nedaleč stran je lepo ohranjeno avstro-ogrsko pokopališče.

Nadaljujemo proti Sveti Gori, znanemu romarskemu kraju, kjer stoji bazilika Marijinega vnebovzetja. Od tu je lep razgled na Vodice in Kuk, kjer so iz smeri Plave, mimo vasi Zagora potekali srditi boji za Sveto Goro med 10. soško bitko in pogled na hrib smrti, Škabrijel.

Po ogledu cerkve sledi kosilo.Od tam se zapeljemo na Banjško planoto, kjer so med 11. soško bitko potekali hudi boji.

Za konec se ustavimo v Grgarskih Ravnah na pokušini z možnostjo nakupa domačih mlečnih izdelkov in zelišč.Večerja in nočitev v Novi Gorici.

 

 4.dan

 • Sabotin Park miru, kaverne, muzej
 • Goriška Brda, Gonjače, Šmartno, Dobrovo, vinska klet
 • Oslavje (Oslavia), kostnica
 • Gorica (Gorizia), sprehod po mestu

Po zajtrku gremo na hrib Sabotin, ki je v bojih za Gorico predstavljal ključno obrambno točko goriškega mostišča. Ogled muzeja in kavern, ki so avstro-ogrski vojski služile kot bivalni prostori. Po italijanskem zavzetju pa so jih preuredili v topovska gnezda.

Med prvo svetovno vojno so se tu bojevali vojaki 22 različnih narodnosti, danes je Sabotin proglašen za Park miru. Od tam se spustimo v Goriška Brda.

V vasi Gonjače se povzpnemo na razgledni stolp, nato se sprehodimo po gasah slikovite srednjeveške vasice Šmartno. Odhod do Dobrovega, kjer si v renesančnem gradu privoščimo kosilo. Preden zapustimo vinorodno deželo, si ogledamo največjo slovensko vinsko klet in poskusimo briška vina.

Nadaljujemo z ogledom mogočne kostnice na Oslavju. Od tu je lep pogled na Kalvarijo in Podgoro, ki sta v času bojev predstavljali prvo obrambno linijo.

Od tam se spustimo v mesto Gorica in se sprehodimo mimo najlepših znamenitosti in palač, ki so v času bojev predstavljale pomembne vojaške objekte in nudile zavetje civilnemu prebivalstvu.

Konec programa in odhod proti domu.


Opomba: Program je del projekta T-lab, v sklopu omrežja turističnih akterjev za razvoj in promocijo turističnega produkta na temo 1. svetovne vojne.


Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo. 

 

 

Share this article

About Author

chi sono

Irena Komel - guida turistica

Il numero di licenza nazionale TVO919

 

 

 

Contatto

 • Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.
 • 00384 40 230 525

Bene a sapere

sito web

diritto d'autore:

e-Moda Design

 0386 40 134 744