Kril penectus aliquet pretium

Sredipolja / Redipuglia

Če vas bo pot vodila pod obronki Doberdobske planote se vstavite v kraju, ki ga Slovenci imenujejo Sredipolja. Tu stoji največji italijanski vojaški spomenik in eden največjih na svetu.

Kostnica je posvečena več kot sto-tisočim padlim na kraškem delu Soške fronte med prvo svetovno vojno.

Dokončana je bila leta 1938. Narejena je kot veličastno stopnišče, ki je sestavljeno iz 22 velikih stopnic, na vrhu katerega stojijo trije visoki kamniti križi in kapelica.

Na vznožju stopnišča stoji grob komandanta 3. armade princa Emanuela Filiberta Savojskega d'Aosta simbolično na čelu svoje armade.

Prostor je ograjen z verigo iz torpedovke Grado. Na drugi strani na gričku sv. Elia si je moč ogledati nekaj primerkov orožja in kaverno. Predstavljene so tudi vojaške enote. 

 Med leti 1915 do 1917 je po delu Krasa potekala obrambna linija Avstro-Ogrske vojske.

Doberdobska planota je bila med prvo svetovno vojno prizorišče krvavih bojev, ki so pokrajino opustošili, naselja pa v celoti porušili.

O tem še danes pričajo ostanki izkopanih kavern, jarkov in rovov ter številna pokopališča. Po vojni pa so postavili spomenike in veličastne kostnice.

Sv. Mihael je hrib na katerem si lahko ogledate kaverne, ki so jih izkopali vojaki v I. svetovni vojni. Danes je tu muzej na prostem.

 

Spustite svoj avanturistični duh, in se podajte v eno od še ohranjenih kavern. Vživite se v življenje in smrt vojakov na Soški fronti.

Doberdob je naselje v Italiji, ki leži na Doberdobski planoti in je največje slovensko naselje na tem področju.

V bližnji kraški globeli leži Doberdobsko jezero. Presihajoče jezero leži na kraškem terenu, ki ga sestavljajo večinoma apnenci. To je pretočno jezero podolgovate oblike, ki ga hranijo izviri na severozahodnem robu.

 

Višina vodne gladine se giblje med 5 in 10 m in je izredno spremenljiva. Odvisna je od vodostaja Vipave ter Soče, katerih vode ga napajajo skozi podvodni sistem Doberdobskega Krasa.

Na vzhodnem koncu je mnogo požiralnikov. Včasih se jezero tako posuši, da se roje in "bezni" povsem izpraznijo razen v točkah, ki so neposredno blizu podzemnim izvirom oziroma nad požiralniki.

Doberdobsko jezero je skupaj s Cerkniškim jezerom eno izmed maloštevilnih primerov kraškega jezera v Evropi. V vlažnem predelu je mogoče opaziti skoraj popolno zaporedje vodnih rastlin. Okrog Dobedobskega jezera, posebno pa na njegovem jugozahodnem obrežju, je tanek pas obrežnega gozda.

Na jezeru lahko vidimo zelo razvito vodno rastlinje in opazne velike površine sladkovodnega trsja.


Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744