Castello di Spessa - grad Spessa

Dvorec Castello di Spessa je dom cvetoče kmetije vinogradov, zasajenih z sortami merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc in bordeaux. Obdaja ga zelo lep park bogat z rastlinjem, ki predvsem spomladi očara obiskovalca. Razstave, sprejemi, seminarji in kulturni dogodki se odvijajo v čudovitih dvoranah gradu.

Začetki segajo že v rimske čase, ko je dokumentiran stražarski stol in peči. Sama graščina pa sega v leto 1200. Skozi stoletja, od družine do družine, je grad gostili znane osebnosti, kot sta Giacomo Casanova in Lorenzo Da Ponte.

Po stoletju, ko so Torriani razdelili posest Spesse je Rodolfo Voelkl, bogati trgovec z orientalskimi začimbami, med letoma 1879 in 1880 v celoti odkupil grad in zaupal preureditev tržaškemu arhitektu Ruggeru Berlamu. Popolna prenova stavbe, ki je bila končana leta 1901.

V zgodnjih 1900-ih je grad ponovno zamenjal lastništvo: najprej Roeckeraths iz Leipziga, nato Bursar iz San Serffa, ki so uredili parka, ki še danes obdaja grad.

Med vojno je bil podzemni del gradu zaplenjen družini Economo. Kleti in kletne prostore je takrat zaradi njihove varne in izolirane lege uporabljala italijanska vojska. Spessa, sedež vojaškega poveljstva, je  gostila generala Cadorno in Diaza.

Tik pred izbruhom druge svetovne vojne so po naročilu italijanske vojske izkopali vojaški bunker, nato so ga zasedli Nemci in nazadnje ameriški vojaki.

V poznih 80-ih je Grad kupila družina Pali, ki je sedanji lastnik.

Skrivni bunker se nahaja na globini 18 metrov je imel skrivni izhod v park. Leta 1987 med obnovitvenimi deli, so bunker odkrili in ugotovili, da sta temperatura in stopnja vlažnosti le-tega ustvarila idealne pogoje za staranje vina. 

Slavni Giacomo Casanova je bil na svojih potovanjih septembra 1773 bil gost posestva in je o svojem bivanju pripovedoval v svojem najbolj znanem delu. Casanova je na povabilo lastnika posestva, grofa Luigija della Torre Valsassina, ostal v Spessi približno dva meseca. Casanova se  v svojem delu spominja na odlično vino, ki so ga pridelali na posestvu.

Tudi to življenje je postalo nekoliko dolgočasno za avanturista in zapeljivca, ki ga je veselilo dvorjenje mladenke v grofovski  služabnici. Ko je lastnik odkril afero, je Casanova v naglici zapustil posestvo.

Privoščite si degustacijo njihovih izbranih vin od prigrizku. Oglejte si kletne prostore in v mali trgovinici kupite steklenico vina. 

 

 

 

 


Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744