Trst/Trieste

Trst je mesto z bogato zgodovino v katerem še vedno kraljuje priljubljena cesarica - Elizabeta (Sisi). Simbol novega Trsta je terezijanska četrt.

Prava atmosfera mesta Trst je še vedno živa v kavarnah s stoletno tradicijo. Obiščite številne trgovine, restavracije in bare. Oglejte si številne trge obdane s prekrasnimi stavbami, rimski amfiteater, katerega izmed številnih muzejev, galerij, akvarij in še bi lahko naštevali.

V prvem stoletju pred našim štetjem na področju današnjega Trsta Rimljani postavijo kolonijo z imenom Tergeste.

Že takoj na začetku postane Trst pomembno pristanišče in ta sloves ohranja vse do danes. Prvi naseljenci naselijo griček, imenovan San Giusto, ob vznožju pa si postavijo amfiteater, katerega ostanke si lahko ogledate še danes.

Trst se razlikuje od drugih italijanskih mest, predvsem zaradi vpliva avstrijske arhitekture.

Piazza Unità d'Italia je glavni mestni trg Trsta in se nahaja neposredno ob obali.

Dograjen je bil v času avstro-ogrske monarhije. Ob njem so postavljene številne pomembne zgradbe, med njimi sedež italijanske vlade, mestna palača z uro, zavarovalnice Lloyd in ministrstvo za zunanje zadeve.

Nedaleč stran na Borznem trgu stoji steber z bronastim kipom cesarja Leopolda I. in palače iz 19. stoletja.

Tu se začenja terezijanska četrt, ki jo je sredi 18. stoletja dala zgraditi cesarica Marija Terezija. Na koncu Velikega kanala stoji neoklasična cerkev Novega sv. Antona in neobizantinska cerkev sv. Spiridione.

Ob kanalu stojijo mogočne palače zgrajene v začetku 19. stoletja v neoklasicističnem in secesijskem slogu. Bregova kanala povezujejo mostovi. Nekoč je tu stal tako imenovani Rdeči most (Ponte Rosso), ki je svoje ime dobil po barvi v katero je bil pobarvan.

Na vzpetinah nad mestom Trst se nahaja tudi rektorat Univerze v Trstu. Arhitektura zgradbe je značilna za neoklasicizem v Mussolinijevem fašističnem obdobju.

Posebnost Trsta je Openski tramvaj, ki vas iz trga Oberdan še danes pelje po strmem pobočju na kraški rob.

Rižarna, zbirno in uničevalno taborišče v Trstu je stavba pri Sv. Soboti, v kateri so najprej luščili riž, leta 1943 pa so jo nacisti spremenili v koncentracijsko taborišče.


Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744