Miramar/Miramare

Pravljično lep grad, ki stoji na rtu nedaleč stran od Trsta. Postavljen je tik ob morju, ob njem pa se razprostira park v katerem rastejo rastline iz celega sveta.

Grad Miramar je dal zgraditi Maksimiljan Habsburški in ga poimenoval Miramar. "Mira mar", v španščini pomeni, pogled na morje.

Pravijo, da prav iz vsakega okna v gradu lahko vidiš morje. Dokončan je bil leta 1870 vendar nadvojvoda Maksimiljan z ljubljeno ženo Charlotte ni v njem baje nikoli prespal, saj je prej umrl tragične smrti.

Leta 1867 je bil v Mehiki ustreljen, ljubljeni ženi pa se je pomračil um. Po njegovi smrti je grad Miramar služil kot občasna rezidenca Habsburžanov. V njem je rada prebivala cesarica Elizabeta (Sisi) in prestolonaslednik Franc Ferdinand. Oba sta umrla nasilne smrti. 

V tridesetih letih prejšnjega stoletja si je grad Miramar za svojo rezidenco izbral Amadeo Savojski, vojvoda d'Aosta. Ko tudi on umre v Nairobijskem zaporu, se gradu Miramare oprime sloves, da je preklet. Kljub tem govoricam so si nekateri še drznili živeti v gradu.

Danes je grad Miramare v lasti italijanske države in je urejen kot muzej.V pritličju so prostori Maksimilijana in Charlotte.

Na ogled je njuno lepo ohranjeno pohištvo in osebni predmeti.

V prvem nadstropju se nahajajo razkošnejši prostori v slogu tridesetih let, ki so bili stanovanje Amadea Savojskega.

Ob gradu Miramare se razprostira velik park, v katerem so posajene redke eksotične rastline, ki jih jenadvojvoda v glavnem prinesel s številnih potovanj. Danes je park lepo urejen in tamboste poleg cvetja našli tudi številne ribnike, vodomete in skulpture. Prepleten je z številnimi sprehajalnimi potmi in ob njih so postavljene klopi, ki ponujajo obiskovalcem oddih, kot so si ga nekoč privoščili cesarji.


Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744