Izvir reke Timave

Blizu naselja Štivan izvira reka Timava. Je najkrajša italijanska reka saj je dolga le bora 2 kilometra. Zanimiv je njen kraški izvir, ki je že v prazgodovini bil pomemben kraj čaščenja.

Skrivnostna reka Timava privre na površje v treh izvirih in se kmalu zatem, pri Ribiškem naselju izlije v morje. Timava je ponovni izvir reke Reke. Potem, ko ta ponikne v Škocjanski jami, teče po kraškem podzemlju skoraj 40 kilometrov in pride ponovno na dan v Štivanu.

Reko so omenjali že antični pisci ter različni zgodovinarji in geografi. V preteklosti je bila reka pomemben kraj bogoslužja. Timavo so poznali že Grki, omenja jo tudi Virgil v Iliadi in Apolonij Rodoški, ki pripoveduje dogodivščine Argonavtov, ki naj bi nadaljevali svojo pot po morju iz Timave. Štivan je bil v rimskih časih znamenit kraj. Tu naj bi prej stal sveti gozd, posvečen Diomedu, nato je bil zgrajen tempelj, posvečen rimski boginji Speranzi Augusti.

V 6. stoletju so Benediktinci sezidali samostan, ki je postal izhodišče pokristjanjevanja vzhodnih dežel. Cerkev sv. Ivana – San Giovanni in Tuba je zrasla na predkrščanskih

 

temeljih. Zgradili so jo grofje Wallsee med leti 1399-1472. Hudo poškodovana je bila v prvi svetovni vojni in med popravili v petdesetih letih je prišlo na dan več plasti starih temeljev.

Po vojni so bile nove hiše pozidane na drugem mestu. Leta 1932 je bila sezidana tudi nova cerkev sv. Janeza Krstnika nad cesto. Staro zgodovinsko cerkev je obnovila šele anglo-ameriška vojaška uprava po drugi svetovni vojni.

 


Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

 

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744