Oglej/Aquilea

Kraj kjer se srečata vera in umetnost.To je mesto, ki so ga ustanovili Rimljani, opustošil Atila in nato je postalo center posvetne oblasti.

V mestu si lahko ogledate ostanke rimskega foruma. V muzeju je na ogled ena najpopolnejših arheoloških zbirk severne Italije.

Sprehodite se mimo nekdanjega rečnega pristanišča, ki ga je dal razširiti cesar Klavdij (41-45 n. št.) in si ogledate ohranjene ostanke zahodnega dela obale s 400 m dolgim obrežjem.

Katedrala oglejskih patriarhov s svojo veličastnostjo dominira nad okolico ob njej pa se dviga mogočen zvonik.

Posvečena je devici Mariji in sv. Mohorju ter sv. Fortunatu. Bazilika je prava zakladnica umetnosti in zgodovinskega spomina, a svojo svetovno slavo dolguje predvsem starokrščanskemu mozaiku, ki zavzema površino 750 m2.

Je najlepši in najobsežnejši od vseh, ki so se ohranili v zahodnem svetu.Mozaik si lahko ogledate skozi stekleni pod, ki je postavljen nad njim. Ogleda vredna je tudi kripta fresk in kripta izkopov.

Tik ob cerkvi stoji baptisterij in cerkveni zvonik. ki je visok 73 m.

Naselbino so leta 181 pr. n. št. ustanovili Rimljani. V obdobju vladavine cesarja Avgusta postane Oglej glavno mesto regije Venetia ed Histria.

Začne se obdobje velikega razcveta mesta, ki postane eno glavnih trgovskih centrov v rimskem cesarstvu. Leta 313, po razglasitvi pravice prostega verovanja za kristjane škof Teodor v Ogleju zgradi prvo cerkveno središče.

Leta 489 mesto uničijo Huni, prebivalstvo se zateče v laguno. Sedež škofije pa se začasno preseli v Gradež. V letih 1019-1042, za časa patriarha Poppona se začne ponovna obnova bazilike.

Dogodki, ki so privedli do zatona mesta in ukinitve patriarhata leta 1715 niso načeli izrednega slovesa krščanskega Ogleja, ki je ostal nedotaknjen skozi cel srednji vek in o katerem še vedno priča čudovita Popponova bazilika.


Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744