Palmanova

Umetno ustvarjeno mesto - utrdba, ki ni nikoli služilo svojemu namenu. Na osrednjem trga stojijo vse pomembne stavbe iz obdobja Beneške republike in veličastna stolnica.

Oglejte si mesto z bogato zgodovino in z dobro ohranjenim obrambnim obzidjem, lepimi zgodovinskimi objekti in kipi. Pa ne pozabite si privoščiti "kapučino" in obiskati trgovine.

Mesto je bilo zgrajeno v 16. stoletju, kot močna trdnjava v obliki deveterokrake zvezde.

Obzidje naj bi varovalo mesto pred vdori Turkov, Uskokov in pred sosedi, Habsburško monarhijo.

Obdali so ga z obzidjem in jarkom. Zasnovan je bil v pozni renesansi in ker ni nikoli služil svojemu namenu je še danes lepo ohranjen in živa priča vojaške arhitekture tistega časa.

Najprej je mesto spadalo pod Beneško Republiko nato pod Avstrijsko oblast, nakar so jo zajeli Francozi in je bila pod njihovim okriljem od 1805 do 1814 leta. Šele leta 1866 je prišla pod Italijansko oblast.

Od leta 1960 je Palmanova spomenik mednarodnega pomena.

Mesto je zanimivo, ker vse glavne ulice peljejo ravno do glavnega trga imenovanem Piazza Grande in od tam proti trem izhodom iz mesta.

Glavna mestna vrata se imenujejo Porta Aquilea. V mestu je tudi zgodovinski vojni muzej. Na glavnem trgu stoji cerkev iz leta 1639.

Posebnost cerkve so okna in prekrasen mozaik iz stekla novejšega datuma. In ne manjka niti kip in simbol Benetk, lev Svetega Marka.

 


Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

 

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744