PRESTOLNICA KULTURE GO25

NOVA GORICA - GORICA (GORIZIA IT)

Za Evropsko prestolnico kulture 2025 sta bili skupaj imenovani mesti Nova Gorica in Gorica. To je častni naslov, ki ga Evropska unija vsako leto podeli dvema mestoma iz dveh držav članic.

Evropska prestolnica kulture GO 2025 z imenom GO! BORDERLESS je sobivanje in sodelovanje med obema državama, zlasti v območju obmejnega pasu, zato se program osredotoča in izpostavlja zlasti tiste projekte, ki to čezmejnost podpirajo.

Namen je zaščititi bogastvo in raznolikost kultur v Evropi, ovrednotiti skupne kulturne vrednote evropskih narodov in spodbuditi razvoju mest. To je tudi priložnost za oživitev turizma in gospodarstva na lokalni ravni.

Naziv Evropske prestolnice kulture je, da mestom prinese razcvet, a ne le kulturnega, ampak tudi socialnega ter razvoj gospodarstva in turizma.

Občini bosta sodelovali in skupaj izvajali dejavnosti na obeh straneh meje. Dejavnosti bosta mesti organizirali skupaj in upoštevali, da se na tem področju prepletajo slovanske, italijanske in germanske kulture, ki že stoletja krojijo zgodovino tega področja. Od prve omembe kraja Gorica iz leta 1001, goriških grofov do Habsburžanov ter 1. svetovne vojne do povojne Evrope.


Danes sta mesti povezani živita v sožitji, sodelujeta tako poslovno kot kulturno.

To sta sodobni in univerzitetni mesti, kjer je različnost kultur lahko najboljši odraz evropskega duha.

Naziv Evropska prestolnica kulture je priložnost, da se vsi ti dejavniki povežejo in postanejo zanimivi za evropsko javnost, ki išče tradicijo in sodobnost, izvirnost in prepoznavnost.

Območje EPK pa ne vključuje zgolj mesta Nova Gorica in Gorica (IT) ampak zajame na slovenski strani tudi dolino Soče, Goriška Brda, Vipavsko dolino, Trnovsko-Banjško planoto in del Krasa ter sega na ozemlje Italije.

 

V somestju Goric in na celotnem vključenem območju se ogromno dogaja: koncerti, performansi, razstave, v klasični, sodobni in futuristični različici. Spoznajte sadove iz uradnega in vključenega programa slovenske, italijanske, slovensko-italijanske in mednarodne produkcije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vir: GO! 2025
Kontakt :
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., Delpinova ulica 20 (Xcenter), Nova Gorica, +386 51 222 105
GECT GO, Corso Italia, 55, Gorizia, +39 0481 535446
Infopoint PromoTurismoFVG, Corso Italia, 9, Gorizia GO, +39 0481 535764

 

Turistična vodnica Irena Komel

00386 (0)40 230 525

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 

O meni

Irena Komel - turistična vodnica.

Državna licenca TVO919

 

 

 

Kontakt

  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • 00384 40 230 525

Dobro je vedeti

Spletna stran

Avtorske pravice:

e-Moda Design

00386 40 134 744